Volontärarbeta

Att åka och arbeta som volontär på gården och barnhemmet i Matanana är en upplevelse för livet. Tanzania har mycket att erbjuda – underbara människor, kultur och storslagen natur.

Som volontär förväntas du hjälpa till med de dagliga sysslorna fem dagar i veckan, så som att hämta vatten, laga mat, diska mera mera. Uppgifterna är inte huggna i sten, utan har du idéer på hur du vill hjälpa till så är de välkomna. Kontakta gärna oss i god förväg om du vill vara med att utföra något projekt med insamlingar och sedan genomförande på plats i Matanana.

Du får också hjälpa till och ta hand om barnen som behöver stimulans, kärlek och tålamod. Använd din kreativitet till att hitta på roliga aktiviteter som fotbollsturneringar, teater, pyssel eller enkla och roliga engelskalektioner. Du kan också delta i eventuella byggprojekt eller hjälpa till med odlingarna.

Boende och mat

Som volontär bor du i ett eget hus på gården, tillsammans med andra volontärer. Standarden är lokal och mycket enkel, det finns inte rinnande vatten och elektriciteten är begränsad.


Frukost gör man i ordning själv, medan lunch och kvällsmat tillagas av personalen på gården. Det är självklart välkommet att hjälpa till. Kvällsmaten serveras runt gårdens hjärta, elden, med stor gemenskap och sång.

Fritid och utflykter

På helgerna då du inte arbetar är det fritt fram att göra utflykter eller bara ta det lugnt på gården tillsammans med barnen. Du kan åka till staden Mafinga där mindre affärer och internetcaféer finns eller till den lite större staden Iringa som ligger ett par timmar bort.

Det finns fantastiska nationalparker och sevärdheter i landet. Du kan bland annat åka på safari eller besöka en masaiby.

Klimat

Matanana ligger 1500 m över havet och det är inte alls lika fuktigt som vid kusten. Under dagarna kan temperaturen gå uppemot 28 °C, medan nätterna sällan går under 12 °C.

Väder och temperatur beror såklart även på vilken tid av året det är. I stora drag är det torrperiod mellan maj och oktober, medan resten av året bjuder på omväxlande sol och regn med mer grönska och växtliv. I juni till juli är det som kallast och kan bli frost under nätterna. Varma kläder alltså en mycket bra idé.

Resa

Den internationella flygplatsen ligger i Tanzanias största stad Dar es-Salaam. Det är cirka 600 km, eller motsvarande 10 timmar med buss, därifrån till Matanana – en bussresa genom nationalparker och storslagna vyer!

Volontärfilm med klipp från mestadels Matanana och barnhemmet, men även från safari i Ruaha nationalpark och Zanzibar.

Kostnader

Observera att personliga kostnader tillkommer för dig, så som visum och flygbiljetter. Om du önskar hämtning och lämning i Dar es-Salaam, safari eller besök i en masaiby, tillkommer extra kostnader.

Krav och riktlinjer

Du måste ha fyllt 18 år och ha grundläggande kunskaper i engelska. Var ute i god tid, då förberedelser som vaccinering kan ta upp till 2 månader. Du behöver också ett utdrag ur polisens brottsregister.

Vi godkänner sällan besök kortare än 4 veckor, då det är viktigt att man hinner landa på barnhemmet och lära sig hur verksamheten fungerar.

Anmäl ditt intresse

Förberedelser och tips

För att volontärarbeta i Tanzania krävs ett Business Visa som kostar 250 USD och är giltigt i 90 dagar. Detta kan skaffas på Tanzaniska ambassaden i Stockholm innan avresa eller på flygplatsen i Dar es-Salaam. Om du vill skaffa visumet på flygplatsen så ta med dig 250 USD i kontanter innan avresa, då de inte tar kort eller har bankomater på flygplatsen. Regler och priser kan ändras så håll dig uppdateras på www.tanemb.se.

När du bokat din resa kommer du att få ett dokument med en inbjudan från oss som ska bifogas i visumansökan.

Tanzaniska shilling är valutan som används och en 1 SEK ligger på ungefär 250 TZS. Det är olagligt att föra den tanzaniska shillingen utanför Tanzanias gräns. Du kan därmed inte ta ut pengar i förväg, hemma i Sverige.

250 USD är, som sagt, ett måste för att skaffa visum vid ankomst till flygplatsen i Dar es Salaam. Det kan dock vara bra att ha lite mer amerikanska dollar uttagna innan ankomst till Tanzania som säkerhet. 

Både VISA-kort och MasterCard-kort fungerar i de flesta bankomaterna.

Det är en del vaccinationer som är nödvändiga inför din resa. Kontakta din närmsta infektionsmottagning eller vårdcentral för ett besök.  Var ute i god tid, då många vaccinationer kan ta en eller två månader för att bli fullt aktiva.

Läs mer om vilka vaccin som är rekommenderade och nödvändiga på sidan för Tanzania på 1177.se.

Malaria är mycket vanligt i Afrika och Tanzania, speciellt vid havet och sjöar. Matanana är beläget högt ovanför havet och myggen är inte lika många, men profylax i förebyggande syfte kan vara bra att ta ändå. Det mest effektiva skyddet är ett myggnät när man sover och myggmedel när man är ute efter skymning. Var inte för orolig för malaria, det är man van vid i Tanzania och det finns medicin som botar.

Kolla upp din hemförsäkring och se vad som gäller för för att resa till ett land som Tanzania och att vistas på landsbygden. Kolla även under hur lång tid din hemförsäkring täcker en sådan resa.

Det kan bli nödvändigt att köpa en kompletterande försäkring. Försäkringen Leva Utomlands från Gouda är ett bra och kompletterande alternativ.

 • Pass – ett måste.
 • Passfoton – bra att ha utifall det blir krångel med webbkamerorna vid skaffandet av visumet på flygplatsen.
 • Kopia av passet – skulle du bli av med ditt pass under resan blir det enklare om du har en kopia, ha en tillgänglig på din mejl också.
 • Vaccinationshäfte – du måste i vissa fall ta med ett intyg på att du tagit vaccin mot gula febern.
 • Försäkringsintyg – är väldigt bra att ha ifall något skulle hända. Du kan begära det ifrån det försäkringsbolag du valt.
 • Formulär för skadeanmälan – är olyckan framme eller tjuvar, är denna blankett bra. Fås av ditt försäkringsbolag.
 • 250 USD – i kontanter är ett måste om du skaffar visum på plats. Ta gärna med mer för dina första dagar i Tanzania.
 • Myggnät – impregnerat myggnät är det effektivaste skyddet mot myggor och malaria. Detta finns i volontärhuset på gården.
 • Sovsäck –  är ett måste då det kan bli neråt 12 °C på natten.
 • Underlakan och örngott – finns i volontärhuset men det kan vara bäst att egna.
 • Tröja – är mycket uppskattat och ett måste många kvällar under året då det kan bli relativt kallt.
 • Mössa – är också skönt för den frusne under kvällarna, bäst att vara på den säkra sidan.
 • Regnjacka eller tunn jacka – är såklart bra vid regn, samt kyliga kvällar.
 • Solkräm – är mycket bra i början för att slippa bränna sig, vilket du lär göra om du är i solen hela dagarna.
 • Ficklampa eller pannlampa – är ett måste och mycket användbart för att ta sig fram på kvällarna.
 • Några par skor, några bekväma och rediga, samt ett par luftiga är skönt att ha.
 • USB-minne, att ha viktiga dokument på, som en digital kopia av passet. Blir kameraminnet fullt kan du föra över dina bilder också.