Åk och jobba som volontär i Tanzania

Att åka och jobba som volontär på gården och barnhemmet i Matanana är en upplevelse för livet. Tanzania och Afrika har mycket att erbjuda. Underbara människor och storslagen natur. Nedan kan du läsa om barnhemmet, Matanana, safari och tips inför din resa.

Titta gärna på filmen till höger, som är gjord av en före detta volontär och nu styrelseledamot, för att se vad du kan vara med om!


Hur du bokar och vad resan innebär

Uppgifter

Moyo Kwa Moyo gård.

Hjälpa till och ta hand om barnen, de behöver stimulans, kärlek och tålamod. Använd din kreativitet till att hitta på roliga aktiviteter - fotbollsturnering, teater, rita och måla eller enkla och roliga engelskalektioner.

Du kan också delta i eventuella byggprojekt. Odling i trädgården är också något du kan göra.

Du förväntas hjälpa till med de dagliga sysslorna fem dagar i veckan. Hämta vatten, laga mat, diska mera mera. Uppgifterna är inte huggna i sten, utan har du idéer på hur du vill hjälpa till så berätta det. All form av hjälp är bra och kan du hjälpa till att utveckla metoderna och arbetsuppgifterna är det bra.

Klimat och omgivning

Matanana ligger på 2000 meters höjd över havet och klimatet är inte lika fuktigt som vid kusten. Under dagarna kan temperaturen gå uppemot 28 °C, medan det under nätterna sällan går lägre än 12 °C. 

Väder och temperatur beror såklart även på vilken tid av året det är. I stora drag är torrperiod mellan maj och oktober, medan resten av året bjuder på omväxlande sol och regn, och därmed mer grönska och växtliv.

Närmsta större stad är Iringa, cirka 100 km bort. Dar es Salaam, Tanzanias största och rikaste stad, där även flygplatsen finns, är cirka 600 km ifrån Matanana och det tar cirka 10 timmar med buss dit.

Fritid och utflykter

På helgerna då du inte arbetar är det fritt fram att göra utflykter eller bara ta det lugnt på gården tillsammans med barnen. Du kan åka till staden Mafinga där mindre affärer och internetcaféer finns eller till Iringa ett par timmar bort.

Du kan även planera in längre utflykter till sol och bad vid kusten eller Zanzibar. Det finns fantastiska nationalparker och andra sevärdheter i landet.

Boka din resa

Boka resa

Kontakta oss via mail

Du måste fylla 18 år under året (eller resa tillsammans med förälder om du är yngre) och ha grundläggande kunskaper i engelska för att åka på denna volontärresa. Var ute i god tid, då förberedelser som vaccinering kan ta tid och kanske får du en billigare flygbiljett om du är tidig.

Du behöver också visa ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Tanzania om man ska jobba med barn och ungdomar. Läs mer på polisen.se.

Har du frågor eller idéer angående din volontärtid, skicka ett mail till oss.

Kostnader

Du betalar för mat och boende på gården. Hämtning i Mafinga (där närmsta busstation finns) ingår också.

Kostnaderna är som följande:

  • 5 000 kr för första månaden
  • Därefter 4 000 kr per månad

 

Om du önskar hämtning och lämning i Dar es-Salaam, safari eller besök i en masaiby, tillkommer extra kostnader.

Är detta ett alternativ du föredrar, ta kontakt med oss och berätta hur du vill göra.

Boende och mat

Som volontär bor du på gården i ett eget hus, tillsammans med andra volontärer. Standarden är lokal och mycket enkel, det finns varken rinnande vatten eller elektricitet. Ta hänsyn till de lokala normerna och bär kläder som täcker axlar och knän.


Mat serveras på gården. Frukost gör man i ordning själv, medan lunch och kvällsmat tillagas av personalen på gården. Det är självklart välkommet att hjälpa till. Kvällsmaten serveras runt gårdens hjärta, elden, med stor gemenskap och sång.

Safari

Du också möjlighet att åka på safari och övernatta i någon av Tanzanias nationalparker. Safarin görs i så fall antingen i samband med din resa till eller ifrån Matanana eller som en fristående utflykt.

Masaiby

Ca 3,5 timmes resa från barnhemmet på vägen till Nationalparken ligger en masaiby som man kan besöka i samband med safari eller som en egen utflykt över dagen eller med övernattning. Man få möjligheten att se hur de lever och stannar man en hel dag får man ta del av tillagning av en get, deras fantastiska sång och dans mm.


 

Förberedelser och praktiska tips inför resan

Visum

För att volontärarbeta i Tanzania krävs ett Business Visa som kostar 250 USD och är giltigt i 90 dagar. Detta kan skaffas på Tanzaniska ambassaden i Stockholm innan avresa eller på flygplatsen i Dar es-Salaam. Om du vill skaffa visumet på flygplatsen så ta med dig 250 USD i kontanter innan avresa, då de inte tar kort eller har bankomater på flygplatsen. Regler och priser kan ändras så håll dig uppdateras på www.tanemb.se.

När du bokat din resa kommer du att få ett dokument med en inbjudan från oss som ska bifogas i visumansökan. De har webbkameror för att ta ett foto på dig på flygplatsen i Dar es-Salaam, men det är bra att ha några extra passfoton med sig om det blir krångel.

Vaccinationer och malaria

Det är en del vaccinationer som är nödvändiga inför din resa. Kontakta din närmsta infektionsmottagning eller vårdcentral för ett besök.  Var ute i god tid, då många vaccinationer kan ta en eller två månader för att bli fullt aktiva.

Läs mer om vilka vaccin som är rekommenderade och nödvändiga under Vaccinationer på 1177.se.

Malaria är mycket vanligt i Afrika och Tanzania, speciellt vid havet och sjöar. Matanana är beläget högt ovanför havet och myggen är inte lika många, men profylax i förebyggande syfte kan vara bra att ta ändå. Det mest effektiva skyddet är ett myggnät när man sover och myggmedel när man är ute efter skymning. Var inte för orolig för malaria, det är man van vid i Tanzania och det finns medicin som botar!

Pengar

Tanzaniska shilling är valutan som används och en 1 SEK ligger på ungefär 250 TZS. Det är olagligt att föra den tanzaniska shillingen utanför Tanzanias gräns. Du kan därmed inte ta ut pengar i förväg, hemma i Sverige.

250 USD är, som sagt, ett måste för att skaffa visum vid ankomst till flygplatsen i Dar es Salaam. Det kan dock vara bra att ha mer amerikanska dollar uttagna innan ankomst till Tanzania, då bankomaterna är få och opålitliga. Så det är smart att ta med lite extra USD för de första dagarna och som reserv under vistelsen.

Både VISA-kort och MasterCard-kort fungerar i de flesta bankomaterna.

Försäkring

Kolla upp din hemförsäkring och se vad som gäller för för att resa till ett land som Tanzania och att vistas på landsbygden. Kolla även under hur lång tid din hemförsäkring täcker en sådan resa.

Det kan bli nödvändigt att köpa en kompletterande försäkring. Gouda Reseförsäkringars försäkring Leva Utomlands är ett bra och kompletterande alternativ. Den kostar cirka 600 kr för de första 30 dagarna, sedan omkring 20 kr per dag (exkl. egendomsförsäkring).

Flyg

Det är oftast bäst att boka direkt via ett flygbolag. Både Turkish Airlines och Qatar Airways flyger ifrån Stockholm och Köpenhamn till Dar es-Salaam (med mellanlandning i Istanbul respektive Doha).

Tips och måsten till din packning

Pass - måste du såklart ta med.
Passfoton - bra att ha utifall det blir krångel med webbkamerorna vid skaffandet av visumet.
Kopia av passet - skulle du bli av med ditt pass under resan blir det enklare om du har en kopia.
Vaccinationshäfte - du måste i vissa fall ta med ett intyg på att du tagit vaccin mot gula febern.
Försäkringsintyg - är väldigt bra att ha ifall något skulle hända. Du kan begära det ifrån det försäkringsbolag du valt.
Formulär för skadeanmälan, är olyckan framme eller tjuvar, är denna blankett bra. Fås av ditt försäkringsbolag.
250 USD - i kontanter är ett måste om du skaffar visum på plats. Ta gärna med mer för dina första dagar i Tanzania.
Myggnät - impregnerat myggnät är det effektivaste skyddet mot myggor och malaria. Detta finns i volontärhuset där du ska bo.
Sovsäck -  är ett måste då det kan bli neråt 12 °C på natten.
Underlakan och örngott - finns i volontärhuset men vissa föredrar att ha med egna sängkläder.
Örngott - det kan vara trevligt med ett eget och fräscht.
Tröja - är mycket uppskattat och ett måste många kvällar under året då det blir kallt.
Mössa - är också skönt för den frusne under kvällarna, bäst att vara på den säkra sidan.
Regnjacka/tunn jacka - är såklart bra vid regn, samt kyliga kvällar.
Solkräm - är mycket bra i början för att slippa bränna sig, vilket du lär göra om du är i solen hela dagarna.
Ficklampa/pannlampa - är ett måste och mycket användbart för att ta sig fram på kvällarna.
Några par skor, några bekväma och rediga, samt ett par luftiga flip-flops är skönt att ha.
USB-minne, att ha viktiga dokument på, som en digital kopia av passet. Blir kameraminnet fullt kan du föra över dina bilder också.