Åk och jobba som volontär i Tanzania

Att åka och jobba som volontär på gården och barnhemmet i Matanana är en upplevelse för livet. Tanzania och Afrika har mycket att erbjuda. Underbara människor och storslagen natur. Nedan kan du läsa om barnhemmet, Matanana, safari och tips inför din resa. 

Boka din resa och information om resan

Uppgifter

Moyo Kwa Moyo gård.

Hjälp till och ta hand om barnen, de behöver stimulans, kärlek och tålamod. Använd din kreativitet till att hitta på roliga aktiviteter - fotbollsturnering, teater, rita och måla eller enkla och roliga engelskalektioner.

Du kan också delta i byggprojekt av båda trä och lerhus. Odling i trädgården är också något du kan göra.

Du förväntas hjälpa till och vara en del i de dagliga sysslorna fem dagar i veckan. Hämta vatten, laga mat, diska mera mera. Uppgifterna är inte hugget i sten, utan har du idéer på hur du vill hjälpa till så berätta det. All form av hjälp är bra och kan du hjälpa att utveckla metoderna och arbetsuppgifterna är det bra.

Klimat och omgivning

Matanana ligger på 2 000 meters höjd över havet och klimatet är inte lika fuktigt som vid kusten. Under dagarna kan temperaturen gå uppemot 28 °C, medan det under nätterna sällan går lägre än 12 °C. 

Väder och temperatur beror såklart även på vilken tid av året det är. I stora drag är torrperiod mellan maj och oktober, medan resten av året bjuder på omväxlande sol och regn, och därmed mer grönska och växtliv.

Närmsta större stad är Iringa, cirka 100 km bort. Dar es Salaam, Tanzanias största och rikaste stad, där även flygplatsen finns, är cirka 600 km ifrån Matanana och det tar cirka 10 timmar med buss dit.

Fritid och utflykter

På helgerna då inte arbetar är det fritt fram att göra utflykter eller bara ta det lugnt på gården tillsammans med barnen. Du kan åka till staden Mafinga där mindre affärer och internetcaféer finns eller till Iringa, en större stad ett par timmar bort.

Du kan även planera in längre utflykter till sol och bad vid kusten eller Zanzibar. Det finns fantastiska nationalparker och andra sevärdheter i landet.

Boka din resa

Boka resa

Kontakta oss via mail

Du måste fylla 18 år under året (eller resa tillsammans med förälder om du är yngre) och ha grundläggande kunskaper i engelska för att åka på denna volontärresa. Var ute i god tid, då förberedelser som vaccinering kan ta tid och kanske får du en billigare flygbiljett om du är tidig.

Du behöver också visa ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Tanzania om man ska jobba med barn och ungdomar. Läs mer på polisen.se.

Har du frågor eller idéer angående din volontärtid, skicka ett mail till oss.

Kostnader

Du betalar för mat och boende på gården. Hämtning och lämning i Mafinga (där närmsta bussstation finns) ingår också.

Kostnaderna är som följande:

  • 5 000 kr för första månaden
  • Därefter 4 000 kr per månad

 

Om du önskar hämtning och lämning i Dar es-Salaam, safari eller besök i en masaiby, tillkommer extra kostnader.

Är detta ett alternativ du föredrar, ta kontakt med oss och berätta hur du vill göra.

Boende och mat

Som volontär bor du på gården i ett eget hus, tillsammans med alla andra volontärer. Standarden är lokal och mycket enkel, det finns varken rinnande vatten eller elektricitet. Ta hänsyn till de lokala normerna och bär kläder som täcker axlar och knän.


Mat serveras på gården. Frukost gör man i ordning själv, medan lunch och kvällsmat tillagas av gården. Det är självklart välkommet att hjälpa till. Kvällsmaten serveras runt gårdens hjärta, elden, med stor gemenskap och sång.

Safari

Du också möjlighet att åka på safari och övernatta i någon av Tanzanias vilda nationalparker. Safarin görs i så fall antingen i samband med din resa till eller ifrån Matanana eller som en fristående utflykt.


 

Förberedelser och praktiska tips inför resan

Visum

Om du stannar i Tanzania i högst 90 dagar räcker ett vanligt visum för turister, som för nuvarande kostar 50 USD. Detta kan skaffas på plats på flygplatsen i Dar es-Salaam. Ta med dig 50 USD i kontanter innan avresa, då de inte tar kort eller har bankomater på flygplatsen. Regler och priser kan ändras så håll dig uppdateras på Tanzanias inrikesministerium och immigrations service.

De har webbkameror för att ta ett foto på dig på flygplatsen i Dar es-Salaam, men det är bra att ha några extra passfoton med sig utifall det blir krångel.

Stannar du längre än 90 dagar blir det nödvändigt att skaffa etttillstånd för volontär eller liknande som du, i förväg, måste ansöka om på den tanzaniska ambassaden i Stockholm. Läs mer under rubriken In- och utresebestämmelser på Swedenabroad.com.

Vaccinationer och malaria

Det är en del vaccinationer som är nödvändiga inför din resa. Kontakta din närmsta infektionsmottagning eller vårdcentral för ett besök.  Var ute i god tid, då många vaccinationer kan ta en eller två månader för att bli fullt aktivt.

Läs mer om vilka vaccin som är rekommenderade och nödvändiga under Vaccinationer på 1177.se.

Malaria är mycket vanligt i Afrika och Tanzania, speciellt vid havet och sjöar. Matanana är beläget högt ovanför havet och myggen är inte lika många, men förebyggande mediciner är bra att ta ändock. Det mest effektiva skyddet är ett impregnerat myggnät när man sover, så att ta med det är bra. Var inte för orolig för malaria, det är man van vid i Afrika och det finns medicin som botar!

Pengar

Tanzaniska shilling är valutan som används och en 1 SEK ligger på ungefär 250 TZS. Det är olagligt att föra den tanzaniska shillingen utanför Tanzanias gräns. Du kan därmed inte ta ut pengar i förväg, hemma i Sverige.

50 USD är, som sagt, ett måste vid skaffande av ett vanligt visum för turister vid ankomst. Det kan dock vara bra att ha mer amerikanska dollar uttagna innan ankomst till Tanzania, då bankomaterna är få och opålitliga. Så det är smart att ta med lite extra USD för de första dagarna och som reserv under vistelsen.

VISA-kort är att föredra framför MasterCard-kort. MasterCard-kort fungerar främst endast i Barclays bankomater.

Försäkring

Kolla upp din hemförsäkring och se vad som gäller för för att resa till ett land som Tanzania och att vistas på landsbygden. Kolla även under hur lång tid din hemförsäkring täcker en sådan resa.

Det kan bli nödvändigt att köpa en kompletterande försäkring. Gouda Reseförsäkringars försäkring Leva Utomlands är ett bra och kompletterande alternativ. Den kostar cirka 600 kr för de första 30 dagarna, sedan omkring 20 kr per dag (exkl. egendomsförsäkring).

Flyg

Det är oftast bäst att boka direkt via ett flygbolag. Både Turkish Airlines och Qatar Airways flyger ifrån Stockholm och Köpenhamn till Dar es-Salaam (med mellanlandning i Istanbul respektive Doha).

Tips och måsten till din packning

Pass - måste du såklart ta med.
Passfoton - bra att ha utifall det blir krångel med webbkamerorna vid skaffandet av visumet.
Kopia av passet - skulle du bli av med ditt pass under resan gör en kopia det så mycket enklare med konsekvenserna.
Vaccinationshäfte - du måste i vissa fall ta med ett intyg på att du tagit vaccin mot gula febern.
Försäkringsintyg - är väldigt bra att ha ifall något skulle hända. Du kan begära det ifrån det försäkringsbolag du valt.
Formulär för skadeanmälan, är olyckan framme eller tjuvar, är denna blankett bra. Fås av ditt försäkringsbolag.
50 USD - i kontanter är ett måste om du skaffar visum på plats. Ta gärna med mer för dina första dagar i Tanzania.
Myggnät - impregnerat myggnät är det effektivaste skyddet mot myggor och malaria.
Sovsäck -  är ett måste då det kan bli neråt 12 °C på natten.
Underlakan - att placera mellan madrassen och sovsäcken, om du vill använda sovsäcken som täcke under varmare nätter.
Örngott - det kan vara trevligt med ett eget och fräscht.
Tröja - är mycket uppskattat och ett måste många kvällar under året då det blir kallt.
Mössa - är också skönt för den frusne under kvällarna, bäst att vara på den säkra sidan.
Regnjacka/tunn jacka - är såklart bra vid regn, samt kyliga kvällar.
Solkräm - är mycket bra i början för att slippa bränna sig, vilket du lär göra om du är i solen hela dagarna.
Ficklampa/pannlampa - är ett måste och mycket användbart för att ta sig fram på kvällarna, exempelvis om du behöver gå på toa.
Några par skor, några bekväma och rediga, samt ett par luftiga flip-flops är skönt att ha.
USB-minne, att ha viktiga dokument på, som en digital kopia av passet. Blir kameraminnet fullt kan du föra över dina bilder också.